Delicatessen

Olijfolieën

Wil je écht goede, ongemengde en natuurlijk lekkere olijfolie? Ook dan kan je prima bij Noten & Zo terecht. We bieden verschillende olijfolieën aan van het vat, supervers en ideaal om u te laten voorproeven zodat u de smaak kunt kiezen die je op het lijf is geschreven. Olijfolie is een plantaardige olie die door persing uit olijven, de vruchten van de olijfboom, wordt gewonnen. De mensheid is al lang met olijfolie bekend, de oudste gegevens tonen aan dat deze olie al 4000 jaar voor het begin van onze jaartelling gebruikt werd. Rond 1200 voor Chr. brachten de Feniciërs de olijfboom naar Italië. Olijfolie wordt vooral bij de voedselbereiding gebruikt. In veel landen rond de Middellandse Zee is olijfolie al duizenden jaren van belang in verschillende toepassingen. De olie heeft een groene of gele kleur, in verschillende tinten. De kleur heeft niets te maken met de kwaliteit. Er zijn vele soorten olijfbomen en zij geven ieder hun specifieke olie met een eigen karakter als het om de smaak gaat. 

We hebben in onze winkel in Zutphen maar liefst 8 vaten met daarin de lekkerste ongefilterde (deels biologische) Italiaanse olijfolieën en een absolute topper uit Spanje; Olicatessen genaamd. Olicatessen is een 100% biologische olijfolie welke ook ongefilterd is om de smaak en kracht van de olie het best tot zijn recht te laten komen. De olijven voor deze olie worden vroeg geoogst en met de hand geplukt. Het is een prijswinnaar en behoort tot de top 15 van de wereld!

Ook heeft Noten & Zo een groot assortiment olijfolie in (geschenk-)flessen.

Balsamico's, azijnen, vinaigrettes

Ook balsamico's, azijnen en vinaigrettes horen tot het assortiment van Noten & Zo.

Balsamicoazijn is een azijnsoort. Deze aromatische azijn wordt van trebbianodruiven gemaakt, die groeien in de omgeving van Modena, Noord-Italië en die vrij laat geplukt worden. 
Traditioneel verwarmt men de geperste druiven boven een zacht vuur. 30% tot 70% van het vocht laat men hierbij verdampen. Het afgekoelde vocht wordt aangevuld met balsamicoazijn uit het oudste vat. Vervolgens begint het in houten vaten te fermenteren. De suikers worden hierbij omgezet in alcohol en vervolgens in azijnzuur. Er worden geen kruiden of andere smaakstoffen toegevoegd aan de balsamicoazijn.
Balsamico in gerechten kan eventueel vervangen worden door sherry-azijn of rode wijnazijn maar Noten & Zo heeft ook diverse andere soorten azijnen voor het bereiden of op smaak brengen van diverse gerechten, salades, sauzen of dressings.

Azijn is een levensmiddel dat ontstaat wanneer gegiste producten verzuren door de juiste bacteriën. Als bij de rijping van wijn lucht in het vat komt, kan de alcohol worden omgezet in azijnzuur, een schimmel bekend als azijnmoeder is hiervoor zelfs bewust ingezet, en ontstaat wijnazijn. Azijn is chemisch gezien een oplossing van 4 tot 15% azijnzuur in water met geur- en smaakstoffen.

Vinaigrette is een klassieke dressing voor over sla. Het wordt gemaakt door in een verhouding van 3:1 olijfolie te mengen met wijnazijn. Vervolgens kan de vinaigrette op smaak worden gebracht met zoutpeper, verse tuinkruidenmosterdknoflook of honing maar ook hebben we bij Noten & Zo bijvoorbeeld vinaigrettes met vijgen en truffel.

Verse olijven

Naast de olieën hebben we ook een assortiment verse olijven. Met knoflook, met provençaalse kruiden, gezoet met honing, naturel, groen, zwart. Kom proeven en laat je overtuigen van de heerlijke smaak en kwaliteit!

Italiaanse Pasta

Ook hebben we een ruim assortiment authentieke Italiaanse pasta's, sauzen en kruiden. Deze worden rechtstreeks geïmporteerd uit Italië door en onder het label Da Nonna Pippina uit Almen. Noten & Zo is exclusief leverancier van Da Nonna Pippina voor Zutphen en directe omgeving.

Diversen

Tot slot vindt je in onze winkel aïolli, dipsausjes, dipstokjes en dressings. Ook potjes met tamme kastanjes, cranberries, preiselbeeren, amarene kersen en Mince Meat maken deel uit van ons assortiment. En verder hebben we vele soorten jams zelfs zonder suiker, alsmede honing en bakproducten als bakmixen, gist, amandelspijs en marsepein (seizoen), enzovoort.