Schijnvrucht

Cashewappel
De cashewnoot is een merkwaardige noot, hij groeit namelijk onder aan een vrucht met zacht vruchtvlees, de cashewappel. De cashewappel is een zogeheten schijnvrucht omdat de eigenlijke vrucht, met daarin het zaad, onopvallend onderaan de schijnvrucht hangt. Eén zo’n cashewappel kan meerdere cashewnoten voortbrengen, die los aan een takje naast de cashewappel hangen. Onder de cashewappel hangt normaal gesproken maar één noot.

Oogst
De cashewappel met de noot eronder valt van de boom als hij rijp is. De cashewnoten worden daarna zorgvuldig gedroogd in de bast. Dit is noodzakelijk om een goed eindproduct te verkrijgen. Vervolgens worden de noten verhit om zodoende de taaie bast te kunnen kraken.

Branden
Het uiteindelijke branden van cashewnoten is een klus die vakmanschap van de notenspecialist vereist en zorgvuldig moet gebeuren. De noot is mede door het voorverhitten snel op kleur en smaak, maar iets te lang branden resulteert in een te donkere, bittere cashewnoot.

Gezond
Doordat cashewnoten een groot scala aan mineralen, vitaminen en onverzadigde vetten bevatten zijn ze naast heerlijk ook gezond. Cashewnoten zijn extra rijk aan ijzer, selenium, magnesium en vitamine B1. Cashews zijn de noten met relatief het minste vet. Ze zijn natuurlijk heerlijk om zo te eten maar ik heb ook een aantal recepten voor gerechten waarin deze bijzondere noot heerlijk tot zijn recht komt. Vraag mij of mijn medewerkers gerust eens naar die recepten en geniet ook eens op een andere manier van deze vrucht van de “Anacardium Occidental”, de cashewnotenboom.

Martijn, Notenspecialist

Naar het overzicht