Zuidvruchten

Zuidvruchten is een verzamelnaam voor verse en gedroogde vruchten die afkomstig zijn uit verschillende landen rond de Middellandse zee. Vandaag de dag worden gedroogde vruchten over de hele wereld geïmporteerd.

Bij het drogen van de vruchten wordt vrijwel al het water onttrokken. Deze conserveringsmethode is een oude manier om vruchten langer houdbaar te maken en gebeurt al eeuwenlang. Het drogen duurt circa 2 weken. De vruchten worden op rekken gelegd om in de zon te worden gedroogd. Voor het drogen worden sommige van de vruchten in een lichtzuur zwavelbad gewassen. Dit zorgt ervoor dat de kleur mooier blijft en de houdbaarheid verlengt wordt.

Het is niet verstandig om vers fruit geheel te vervangen door gedroogd fruit maar het kan wel een goed alternatief voor snoep zijn. Door het drogen verdwijnt helaas de vitamine C uit het fruit. Maar er zitten verder nog wel genoeg voedingsstoffen in om gedroogd fruit gezond te kunnen noemen. Zo is het rijk aan: vitamine B1, B6, B11 (foliumzuur), ijzer, magnesium, koper, kalium en voedingsvezels.

Voldoende vezels is belangrijk voor een goede darmwerking en stoelgang. Geven een lang verzadigd gevoel en zijn goed voor hart- en bloedvaten. Ook bevat gedroogd fruit veel antioxidanten die een ontstekingsremmend effect hebben.

Het is een lekker tussendoortje, wat makkelijk mee te nemen is. Zo kan je het in de yoghurt doen i.c.m. muesli, gewoon een paar uit het vuistje of kan het verwerkt worden in warme en koude gerechten (bijvoorbeeld salade of een Marokkaanse Tajine).  

Vijgen: In vergelijking met de verse vijgen bevat deze meer kcal per 100 gram. De reden hiervoor is dat aan de gedroogde variant de meeste vocht onttrokken is. Bevatten de meeste vezels van de zuidvruchten. Bevatten meeste calcium, wat belangrijk is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en tanden. Bevatten weinig natrium en juist veel kalium wat gunstig is voor de bloeddruk.

Dadels: Verse dadels zijn minder zoet en smaken juist meer naar honing en zijn minder plakkeriger. Ook de dadels bevatten veel kalium wat goed is voor de bloeddruk.

Abrikozen: je hebt gezwavelde, ongezwavelde en zure abrikozen. Oranje abrikozen die na het drogen bruin worden worden gezwaveld om ze weer oranje te laten kleuren. De ongezwavelde abrikoos is dus natuurlijk en daardoor zachter van structuur en de smaak is voller en zoeter. De zure abrikozen hebben door de hoge hoeveelheid kalium en andere aanwezige stoffen een bloeddruk dalend effect.  

Pruimen: Pruimen staan er om bekend dat ze goed zijn voor de stoelgang maar de precieze reden hiervoor is nog niet bekend. Hoewel de vruchten veel vezels bevatten zijn er waarschijnlijk ook nog andere stoffen in dit product wat voor het laxerende effect zorgt

Rozijnen: Rozijnen en krenten zijn beiden gedroogde druiven. De kleur van de rozijnen hangt af van het soort druif die gebruikt wordt. Krenten komen van een speciaal druiven ras en smaken droger en zuurder dan rozijnen.
De kleur van de rozijnen varieert van licht geel (gemaakt van de witte druif) tot blauwe en bruine rozijnen (hiervoor worden blauwe pitloze druiven gebruikt). De Sultana is de meest bekende soort. Na het plukken worden de druiven in een oplossing geweekt waardoor de velletjes gaan scheuren en de druif makkelijker verdroogt. Hierna worden ze goed gewassen en de steeltjes verwijderd.

Bij Noten & Zo verkopen we het hele jaar door alle zuidvruchten.

Noten & Zo, écht even genieten...

Naar het overzicht